Рачел

Рачелът е любимото сладко на мама Нори. Не си спомням тя да ни е правила някога, но ми се е забило в главицата, че е важно да го има човек, за това тази година за първи път реших да направя рачел.

Потърсих рецепта в интернет. Изчетох всичко, което видях. Както обикновено създадох свой собствен план за действие и се захванах за работа.

Продукти:

Тиква цигулка – около 5 кг. По-голяма ми идва трудна за разфасоване и белене.

200гр. гасена вар – лично аз си намерих в строителен магазин в разфасовка от 10кг.

3,5кг. захар

1,5 литра вода

лимонтозу

Подправки – индрише, ванилия

Приготовление:

Нарязвате тиквата цигулка на шайби от по 2 пръста.

Обелвате шайбите и ги нарязвате на триъгълници.

Пригответе разтвор от 200 гр. гасена вар (пипайте внимателно или с домакински ръкавици, защото гасената вар всъщност доста пари) и 10 литра вода.

Първо слагате варта в леген или друг  голям съд, после започвате да добавяте хладка вода, като бъркате постоянно, за да не се образуват бучки.

Поставете парченцата тиква вътре. Водата трябва да ги покрива напълно. Ако не е достатъчно, можете да д обавите на око вода и вар.

Оставете тиквата да престои поне 4 часа.

След като престои, тиквата се измива хубаво с вода. Аз изсипвам всичко това в мивката и започвам да мия парченце по парченце. Изваждам на суха кърпа да се отцедят. Докато съхнат, взимате половината захар, поставяте я в голяма тенджера и карамелизирате до бежово кафяво. Изсипвате отгоре водата и другата половина захар и варите сироп като за сладко – капка от сиропа да се задържа без да потече на ръба на чиния.

Добавяте индрише

Изсипвате тиквата в тенджерата и варите до сгъстяване на сиропа.

Добавяте лъжичка лимонтозу и ванилия.

Слагате първо тиква и досипвате сироп, както предпочитате. Добавяте орехчета.

Сподели в мрежата с:

Leave a Reply