От кухнята на танти Шели – Бутертайг

Танти Шели( Рашел Йосиф Елиезер – Шилхав) е сестрата на мама Нори – баба ми. Родена в Русе през 1920г. и заминала за Израел през 1944г. танти Шели е свирела на пиано с вуйчо Лази, докато баба ми танцувала и си представяла, че е балерина (на снимката вляво- танти Шели, вдясно – мама Нори).

Идваше в България всяка година и ни носеше чудни подаръци, но най-хубавото беше неувяхващата и енергия и любов, които ни даряваше по време на престоите си.

Последното,  което помня беше как 2006г. поиска да дойде в България, за да види родното си място, брат си и сестра си отново, а еврейските застрахователни компании отказали да я застраховат в нейното влошено здраве. Една година подлуди всички и 2007-ма беше тук. С бастунчето и с все същата енергия и лъчезарна усмивка.

Та ето как прави бутертайг танти Шели:Продукти:

Непълна чаша вода – 16 супени лъжици

1/3 чаша олио – 6 супени лъжици

2 супени лъжици оцет

чаена лъжичка сол

масло 200гр.

Брашно, колкото поеме (приблизително 18 супени лъжици)

Приготвяне:

Замесва се меко тесто, разделя се на 2 топки, които се оставят да престоят половин час.

След като почине тестото всяка от топките се разточва на квадрат с приблизителна дебелина от 5mm и се намазва обилно с меко масло. Сгъва се на 2 и отново се намазва, после още на 2 отгоре се слага втората топка, обработена по същия начин.

Квадратите се оставят в хладилника да престоят 2 часа.

Вече единият квадрат се разточва, намазва отново, сгъва и маже и прибира за 2 часа или цяла нощ.

На следващият ден тестото се разточва на кора с дебелина около 5mm режат се квадрати, които се сгъват на триъгълници внимателно и се пекат в загрята фурна на 180 гр. до порозовяване.

В случая аз ги оставих на квадратчета.

От така приготвеното тесто бихте могли да правите всичко, което обичайно правите с бутер тесто. Разликата на вкус е забележително голяма в полза на домашно приготвеното…

Сподели в мрежата с:

Leave a Reply