Еврейска кухня – масапан

Масапан, марципан, marzipan, mazapan, наречете го както искате, това е първата храна след майчиното мляко, която съм опитала на  този свят и определено храната, с която искам да си отида от него.

Масапанът е традиционен еврейски бонбон, приготвен от бадемово брашно и захарен сироп.

Съществуват две версии за неговия произход, които само доказват колко еврейски е той. Едната версия е, че е персийско произведение,  донесено  през 9 век в Европа и по специално по земите на днешна Испания (Толедо), от турците.

Другата версия е, че това е австроунгарски бонбон от района на Балтийско море.

За мен, бонбонът очевидно е еврейски, просто едната част от евреите (сефаради), които след бягството си от Египет са се заселили в Испания са го пренесли там, а другата част (ешкенази) са го занесли до Унгария.

Тъй или инак в наши дни за евреите това си e почти свещен бонбон. Приготвя се ритуално на големи празници като например бар (бат) мицва, сватби и др.

Като малка бях слушала, как това не става току така и трябва да си си баш майстор, за да го направиш. Как ако имам късмет мога да се вредя да си поръчам лично от майстора, а аз, нали разбирате, исках да обвържа по-тясно живота си с масапана.

Намерих си рецепта в Интернет и започнах опитите. Днес почти от всяка проба докарвам бонбон за чудо и приказ. Ето моята рецепта:

1. Не се бойте! И да не стане идеалното, идеално е за хапване

2. Набавете си необходимите продукти

3. Прибавете количество любов

Продукти:

500гр. бадеми

500гр. захар

2  чаши и половина вода

половин лимон

Приготовление:

Заливате бадемите с вряла вода докато ги покрие 3-4 пръста.

Оставяте да престоят така 5 минути и започвате беленето. Ако щипнете бадема от дебелата му част към острото, той сам ще изскочи от обвивката си.

Обелените бадеми оставяте на вестник да изсъхнат хубаво поне 1-2 часа.

*Можете да използвате пакет белени бадеми, купени в този вид от магазина, но ароматът им е доста по-слаб.

Смилате бадемите в домакинска мелничка и се захващате със сиропа.

Слагате водата и захарта в тенджерка и варите докато стане сироп, толкова гъст, че капка от него пусната в чаша студена вода да пада на дъното и остава цяла. Може би ще ви трябват два три опита докато уцелите гъстотата на сиропа – punto de mazapan.

Сваляте от котлона, изчаквате да изстине и добавяте лимоновия сок.

Добавяте смлените бадеми и бъркате докато стане хомогенна смес.

От нея бихте могли да оформяте кръгли топченца за бонбони или да използвате метални формички, върху които поставяте домакинско фолио, тъпчете със сместа и издърпвате фолиото.

Готовите бонбони подреждате върху лист хартия и оставяте да изпръхнат поне за една нощ преди да консумирате.

Сподели в мрежата с:

Leave a Reply