JOHARI window

За мен, една от основните причини на съществуването ми е споделянето.

Споделените мигове на щастие, тъга, страх, радост, споделените знания, споделените планове и мечти.

Може би за това FB толкова ми допада.

Там мога да прочета от Ира, че е все така жизнерадостна и несломима любопитка, от Пепи, че е дошло време да сложа коледен лак, от Франци, че буквално (а не преносно) е ударил дъното на басейна, да знам, че Асен все още гори в буквалния и преносния смисъл на думата…няма да ми стигне поста да изброя.

Ефективен начин да подобрим споделянето помежду си е прозорчето на JOHARI и за това реших да го споделя с вас.

1955г. Джозеф и Хари Ингдъм американски когнитивни психолози, създават този инструмент, за да онагледят етапите, през които преминава личността при взаимодействието си с други.

johariwindowmodel

Прозорчето им се състои от 4 квадрата.

В първия квадрат се намира всичко, което ние знаем за себе си и другите знаят за нас – поведение, нагласи, емоции, чувства, знания, опит, умения, позиции…

Вторият квадрат е всичко онова, което другите знаят за нас, но ние не знаем за себе си. Като това как нашето поведение изглежда в очите на другите.

Третият квадрат съдържа информация за личността ни, която не бихме искали да споделим с другите. Например нашите страхове, тайни цели, чувствителността ни, манипулативни планове и др.

И квадрат номер 4 е свързан с онова, което нито ние знаем за себе си, нито другите.

Обикновено става дума за умения, която притежаваме, но не знаем, за тях, защото не сме имали възможността да използваме, страхове, за които все още не знаем, защото не сме попадали в съответната ситуация и т.н.

Когато си нов член на група, арената ти, или квадрат N1 е по-малка, спрямо останалите квадрати. Колкото по-комфортно се чувства човек в една група, толкова по-голяма става неговата Арена (кв1) за сметка на другите квадрати.

А как именно става това?

Ако искаш да знаеш какво другите виждат у теб (кв2) – питай. Ако искаш другите да знаят повече за  теб(кв3) – казвай.

Ако искаш да знаеш повече за себе си в нетипична ситауция (кв4) пробвай и споделяй.

С настоящата писанка не откривам топлата вода, а споделям :). С едничката цел да ви насърча да споделяте. Смело. Ако искате… :)

Между другото ‘Прозорчето’  е много сполучлив за употреба инструмент пр почти всички видове обучения като – Комуникативни умения, Обучения за обучаващи, Лидерски и управленски умения и т.н.

Не можах да ви нарисувам хубава картинка, но пък ако проявявате интерес: johari window

Сподели в мрежата с:

Leave a Reply