Социалните мрежи като метод на набиране

Отдавна се каня да пиша по този въпрос и ето, че докато се каня се появиха множество постове с подобно заглавие.

Една от блогърките използва 80 годишният юбилей на баща си, за да ретроспектира методите за осъществяване на контакт с работодател от 20-те години на 20 век до наши дни http://winningimpression.wordpress.com/.

Причините за моя интерес към тази тема са 2:

I. Липсата на всякаква активност у работодателите и специалистите по подбор към подбор в социалните мрежи.

По мои наблюдения предпочитания начин на компаниите за контакт  с кандидатите  е обява на свободните позиции на сайта на компанията, обява в сайт за търсене и предлагане на работа, обява в местна медия (вестник, радио, телевизия), обява в национална медия (вестник, радио, телевизия).

Изключение в това отношение правят някои чужди IT компании, нови за нашият пазар, които набират активно, чрез реклама от уста на уста или дори, чрез заплащане на комисион за доведен човек на служителите си.

От друга страна – масова е заблудата на работодателите, че „колкото по-малко говориш, толкова по-малко глупости ще кажеш“. Повечето компании имат пестеливи PR  инициативи и предпочитат да мълчат в публичното пространство, пред това да бъдат криво разбрани или неразбрани от потребителя или кандидата.

Интернет е медия, която нахлува с гръм и трясък в консервативното ни общество и това няма как да се спре. Тази медия променя ценностната ни система и светоусещане. Благодарение на леснодостъпната информация, която предоставя, крайният потребител и кандидат е много по- педантичен по отношение на това какво чува, вижда и знае за една компания.

В тази връзка са и моите предложения:

1.Отстранете запора върху контакта на служителите до Интернет и социалните мрежи в работно време – ако служителите ви са мотивирани да работят, това не би ги възпрепятствало, ако не са, това не би ги мотивирало.

2.Изградете фирмен профил, подходящ за  Интернет пространството и отговарящ ан неговата специфика, а именно:

- достъпност – което ще рече множество методи и средства за комуникация в мрежата като email, ICQ, skype;

- открито лице – в ничии интерес не е компанията, екипът и работното място да се представят като нещо, което не са. Колкото по истински, реален, зрял и пълен е профила на фирмата, толкова по точно ще си намират мястото и кандидатите. Споделете колкото можете повече информация както за стратегическите цели, мисия, визия, ръководство на компанията, така и снимки от фирмени тържества, тиймбилдинги и изяви на служителите ;

- екипност – един от основните критерии за избор на работно място за всеки кандидат е екипът,в който би попаднал. Ако обвържете профила на компанията си с индивидуалните профили на служителите си, които така или иначе използват Интернет, демонстрирате желанието им да се идентифицират с компанията, своето отношение към тях като професионалисти и личности и предоставяте на показ на клиентите и кандидатите за работа своя екип.

- гъвкавост – пазарът се променя, търсенето и предлагането се променят, средствата и методите за комуникация се променят – бъдете в час.

3. Мотивирайте хората, които се занимават с подбор да търсят активно и проверяват кандидатите за позиции в Интернет пространството. Това със сигурност би подобрило качеството на предлаганата услуга.

II. Упоритото нежелание на българският кандидат да има лице и в Интернет пространството

От заблудата на мълчанието и прикритието страдат и кандидатите за работа. Повечето от тях залагат на добре подготвена автобиографична справка, в която фигурират само необходимите за търсената позиция опит и компетенции и подготвено по шаблон мотивационно писмо.

Не отхвърлям нито отричам професионално подготвените автобиографии и мотивационни писма. По- скоро апелирам към постигане на такава степен на  лична зрялост, при която сте напълно наясно с това кои сте вие, с какво сте ценни, за кого бихте били ценни и какво поослание бихте искали да отправите към света.

В крайна сметка изопачавайки и/или прикривайки част от себе си на интервю тръгвате по пътя на собственото си неудовлетворение в бъдеще.

Моите съвети:

1. Създайте си лична страница или блог;

2. Не се страхувайте да изразявате свободно мнението си и себе си в интернет пространството и социалните мрежи;

3. Активно участвайте в професионални дискусии, форуми и блогове и…

Успех! :)

P.S. Ето и една много интересна статия за това как се управлява персонал, който използва социални мрежи:

http://laurelpapworth.com/enterprise-list-of-40-social-media-staff-guidelines/

Сподели в мрежата с:

Leave a Reply