Покана за среща

След като сме си създали „short list” идва моментът с поканата за среща.

Погрешно е да се смята, че няма голяма философия в това да вдигнеш телефона и да поканиш някого за интервю.

Ключовите моменти при поканата за среща са:

Изработване на график за провеждане на интервютата

Неписано правило е поканата за среща да е за дата не по-рано от деня след разговора и не по-късно от 1 ден след разговора.

Причините са логични, ако поканим кандидата още в същия ден означава, че правим работния си график ден за ден, нямаме кандидати за съответната позиция, нямаме време за избор и др. „свалящи акциите” ни пред канидата причини.

От друга страна покана за среща за след 2 дни рискува да бъде забравена (кандидатите обикновено са пуснали автобиографиите си и на други места и в поредицата от срещи и разговори е лесно да пропуснат именно нашата покана).

Изключения са допустими при непредвидени обстоятелства. Пътуване в страната за провеждане на интервюта при липсата на офис в съответния град или други основателни причини.

Какво казваме/слушаме докато разговаряме по телефона

Мое първо и основно житейско правило е преди да направя каквото и да е, да се замисля за това каква е целта ми. Какво искам да постигна с това си действие или бездействие…

Каква е целта на контакт по телефона?

Ако целта ни е покана за интервю:

Какво казваме:

 • Представете се – име и фамилия и къде работите;
 • Споменете целта на обаждането си, а именно покана за среща;
 • Попитайте удобно ли е да говорите за това в момента (много вероятно е да сварвате потенциалния кандидат на работното му място или в движение, където няма да е удобно да запише подробности около поканата за среща);
 • Изложете информацията, която е цел на обаждането:

-          Дата на срещата;

-          Място и час на срещата;

-          Ако е необходима някаква допълнителна подготовка за интервюто – автобигорафия, мотивационно писмо, препоръки или др.

 • Подсигурете се, че кандидатът е записал всички подробности и разполага с вашият телефон в случай на промяна в плановете;
 • Помнете – целта на телефонния ви разговор е покана за среща. Не говорете за естеството на работа (освен това, което вече е посочено в обявата), възнаграждение и др.

Как го казваме:

• Бъдете естествени;

• Усмихвайте се докато говорите;

• Бъдете уверени;

• Бъдете кратки, ясни и делови;

• Не бъдете прекалено агресивни, плахи;

• Не говорете прекалено бързо или бавно.

Докато телефонният  разговор тече е добре да разполагате под ръка с автобиографията на кандидата и внимателно да слушате какво и как ви казват.

-          Мотивиран ли е от позвъняването. Често ми се е случвало да чувам сънени гласове по обяд, вяло звучене и др. Признаци, които със сигурност мога да обвържа с успеваемост на по-нататъчните разговори;

-          Знае ли за каква обява, позиция, компания става въпрос. Неприемливо е кандидат за работа да не помни/ не знае за какво става дума, тъй като е пускал CV по всички обяви за работа в jobs-a;

-          Организиран и проактивен ли е – реагира ли веднага с молба да изчакате докато запише, пита ли за подробности около серщата.

Слушайте за всяка информация, която би могла да ви послужи и внимателно запишете подробностите около разговора върху CV-то на кандидата.

Сподели в мрежата с:

2 Responses to “Покана за среща”

 1. Kiry Says:

  Ето Сонче, получаваш покана за среща с мен!!!

 2. jimka Says:

  не е по телефона :) Как да разбера дали си използвал и едно правило от статията :)
  Шегувам се. Ще звънна утре

Leave a Reply